Sou a: Inici / El projecte / Formes errònies d’escriure la ela geminada

Formes errònies d’escriure la ela geminada

per Administrador del portal darrera modificació 06/01/2013 12:59
Recull de les formes errònies d’escriure i codificar la ela geminada

Introducció

L’observació detallada dels textos en suport informàtic (documents, pàgines web, tweets, entrades de viquipèdia, etc.) mostra una multitud de formes diferents d’escriure la ela geminada, moltes de les quals són errònies. És una mostra més del problema de representació de la ela geminada.

Els errors observats els hem classificat en els següents tipus:

Errors d’escriptura
Aquells el resultat dels quals constitueix un incompliment de les normes ortogràfiques, per exemple usar un guionet entre dues eles.
Errors de codificació
Aquells que, malgrat obtenir una visualització o una impressió ortogràficament correctes, codifiquen erròniament el grup de lletres. Aquesta codificació errònia inhabilita el procés informàtic de la informació i, en alguns casos, la correcta representació tipogràfica.

Errors d’escriptura i codificació detectats

Amb guionet: l-l L-L

  • Escrita com a ela + guionet + ela
  • No segueix les normes ortogràfiques: error descriptura

Amb punt: l.l L.L

  • Escrita com a ela + punt + ela
  • No segueix les normes ortogràfiques: error descriptura

Amb bala: l•l L•L

  • Escrita com a ela + bala + ela
  • La bala s’usa com a «punt gruixut» en les llistes i, en Unicode, correspon al codi U+2022
  • Tot i que es podria admetre que segueix la normativa ortogràfica, és tipogràficament erroni: error de codificació

Amb elapunt: ŀl ĿL

  • Escrita com a elapunt + ela
  • Ela punt (latin letter L with middle dot) és un caràcter Unicode el glif del qual conté una ela seguida d’un punt volat. Existeix per raons històriques i està declarat com a no-recomanat per Unicode. Els codis Unicode corresponents a la minúscula i a la majúscula són, respectivament: U+0140 i U+013F.
  • En algunes tipografies té un aspecte similar al que fóra desitjable.
  • És una codificació errònia atès que no segueix la recomanació de l’estàndard d’Unicode: error de codificació.

Amb el punt volat · mal interpretat

Tot i escriure la ela geminada correctament… l·l L·L …amb tres caràcters… ela + punt volat + ela …detectem que en contextos ben diversos i de gran rellevància documental i jurídica, el punt volat U+00B7 entremig de dues eles, és encara interpretat com a un caràcter estrany o entès com a signe separador desvinculat de les dues eles:

  1. Al Gmail de Google, vincles amb adreces d’Internet on el domini duu la ela geminada, el link es trenca just en el punt volat quedant la URL malmesa en amdues bandes.
  2. A l’OutlookWebApp de Microsoft, vincles amb adreces d’Internet on el domini duu la ela geminada, el link és directament entès com a insegur i l’aplicació en bloca l’adreçament.
  3. A Twitter, quan configurem el nostre perfil, podem incloure-hi un lloc web, però si la URL duu la Ela Geminada no ens el deixa desar i ens diu: Hi ha hagut un problema amb lactualització del teu perfil.
  4. En algunes bases de dades, el punt volat és entès com a un caràcter separador o estrany, la qual cosa fa que, si escrivim col·lapse, el cercador en realitat treballa com si cerqués col i lapse separadament.
  5. En els documents d’identitat electrònics (DNI) i passaports del Reino de España, el punt volat desapareix quan el xip que conté les dades personals és llegit des d’un aparell de duanes o en un control policial.
  6. En els censos oficials, padrons municipals i registres jurídics del Reino de España, l’Instituto Nacional de Estadística i el Consejo de Empadronamiento ens federalitzen la ela geminada l·l amb un punt a baix l.l .
  7. En el registre internacional de marques, tenim el cas obert de l'empresa catalana Wattpic Energia Intel·ligent que duu un plet singular amb la multinacional INTEL, pel mateix malentès exposat al punt 4.