Sou a: Inici / El projecte / La ela geminada en noms de domini

La ela geminada en noms de domini

per Sebastià Vila-Marta darrera modificació 14/11/2012 19:28

Introducció

Els noms de domini d’Internet són fonamentals en totes les aplicacions de xarxa. Són els identificadors que permeten accedir als serveis web, ja siguin pàgines, correu, aplicacions o altres. Tradicionalment, els noms de domini es componen únicament usant caràcters de la taula ASCII. D’uns anys cap aquí, però, l’ICANN admet noms de domini amb altres caràcters de la taula d’Unicode.

El domini .cat és un dels dominis que admet enregistrar subdominis amb alguns caràcters fora de rang ASCII, particularment:

  • La ce trencada
  • La ela geminada
  • Les vocals accentuades i amb dièresi

Així, s’admeten dominis com:

  • http://www.l·l.cat
  • http://www.marçal.cat

Altres dominis com el domini .eu també admeten aquests caràcters entre d’altres.

Aquests tipus de dominis es coneixen sota la denominació genèrica d’IDN (internationalized domain name).

Accessibilitat del domini

El dominis internacionalitzats poden presentar dificultats d’accés quan l’usuari es troba fora de l’àmbit cultural pel que estan pensats. Sobre un computador amb configuració nordamericana, per exemple, pot ser complicat accedir a la «ç». Escriure doncs un domini amb «ç» pot ser complicat per a un usuari mitjà.

Una estratègia habitual per resoldre aquest problema consisteix a associar un domini equivalent que usa només caràcters ASCII. En el cas del domini .cat, per exemple, tot domini que conté una ela geminada té associat un altre domini bessó en què se substitueixen les eles geminades per la combinació ela+guionet+ela.

En el cas del domini d’aquest portal, per exemple, els dos dominis següents són equivalents:

Detalls tècnics

El funcionament dels dominis IDN es basa en reduir cada nom IDN a un nom canònic basat exclusivament en caràcters de la taula ASCII. Aquesta forma canònica s’anomena ACE (ASCII compatible encoding). Essencialment es recodifiquen els caràcters específics a una cadena ASCII usant punycode.

Al domini http://www.l·l.cat, per exemple, li correspon la forma ACE http://www.xn--ll-0ea.cat. Noti’s que no són dos dominis diferents: el segon només és la forma ACE del primer.

La transformació del domini IDN a la forma ACE la realitzen els clients, per exemple el navegador. En alguns casos, com Firefox, això es transparent per l’usuari. En d’altres, com Chrome, la transformació és visible per a l’usuari: quan s’escriu l’URL en format IDN, automàticament se substitueix per la forma ACE.